021.230.99.84
 
share tweet    e-mail print
Close
 

Iti asezam la picioare un oras interesant, cazare la cel mai frumos hotel de aici, masa la faimosul Noma, shopping pe Ilium si multe alte motive pentru a poposi macar un weekend in capitala daneza.

1. RUBY

Ascuns în spatele unei uşi fără însemne, Ruby are tot ce-ai putea dori de la un cocktail bar: este ascuns, iar a intra în el îţi dă senzaţia că descoperi un secret; sunt mai multe camere, şi poţi sta la fereastră sau te poţi îndrepta spre subsol pentru mai multă intimitate; şi personalul chiar ştie ce face. Seara se aglomerează, şi e bine să ajungi devreme (se deschide la 4pm) când poţi să îţi tragi scaunul, să discuţi meniul de băuturi cu barmanul şi să savurezi în linişte ceea ce îti pregăteşte.

www.rby.dk

2.  Sala de concerte radio daneză

 'Arhitectura este ca muzica,' spunea Jean Nouvel, cu referire la această sală de concert. 'Este construită să ne mişte şi să ne delecteze.' Clădirea care a fost proiectată pentru Orchestrele Radioului danez chiar o dace. Are 1800 de locuri în sala principală, plus trei spaţii pentru mai mici pentru concerte. Este acoperită cu un ecran semi-transparent. Ziua lumina străluceşte prin acesta, dar noaptea imaginile care se mişcă se pot proiecta pe acesta astfel încât întreaga clădire oferă un spectacol. 

www.dr.dk/koncerthuset

3. Argint danez

 La magazinul de argint danez vei găsi piese de calitate ca pentru muzeu, şi anume, argintărie, vase şi bijuterii ale celei mai faimoase şi celei mai respectabile argintării scandinave, Georg Jensen cu o istorie de 106 ani. De la pocalele lui Henning Koppel, deasupra, la tacâmuri 'Pyramid' şi coliere semnate Vivianna Torun Bülow-Hübe, cei mai iconici designeri se găsesc aici. Unele dintre cele mai bune piese costă mai mult decât o maşină, dar poţi alege piese pe care ţi le poţi permite cum ar fi scobitori de cocktail, cuţite pentru prăjituri şi vase de piper.

www.danishsilver.com

4. Opera

Proiectată de Henning Larsen, unul dintre cele mai mari nume ale arhitecturii daneze, Opera a împărţit părerile atunci când s-a deschis în 2005. Faţa din sticlă şi oţel şi-a câştigat porecla brødristeren – prăjitor de pâine – şi în funcţie de persoana pe care o întrebi, pereţii sălilor se aseamănă cu o cutie de vioară, cu o scoică sau cu un dovleac. În sala principală, loja regală nu este în centru ci pe partea stângă, în apropierea scenei. Motivul? Reginei Margrethe II îi place să poată vedea actorii când se pregătesc de intrare.

www.kglteater.dk

5. Noma

 Noma este în afara drumurilor bătătorite, în partea îndepărtată a portului, iar felul de mancare cel mai apreciat este asemănător cu pământul (de fapt este făcut din făină de malţ, nuci şi bere).  Şi, într-adevăr, în prezent este unul dintre cele mai faimoase restaurante din lume. Bucătarul principal, René Redzepi, deasupra, este un pionier al noi bucătării nordice (Noma vine de la nordisk mad, care înseamnă 'Bucătărie nordică'), deci, să va aşteptaţi la feluri de mâncare cu langustine din Insulele Faroe, somon şi alge de mare din Islanda, bou moscat şi fructe de pădure din Groenlanda.

www.noma.dk

6. Flødeboller

 New York-ul este înnebunit după prăjitura la pahar, Parisul este pasionat de macaroon, dar în Copenhaga flødebolle este pe locul întâi din lista trataţiilor. Numele se traduce cu „chiflă cu frişcă”, deşi nu  este nici chiflă şi nici nu are frişcă. Este mai degrabă o bază de biscuite care are deasupra meringue moale şi stropit cu ciocolată. Cele mai luxoase, făcute cu marţipan şi ciocolată grand cru, provin de la ciocolateriile  Summerbird.

 www.summerbird.com

7. Hotelul Nimb

 Nimb poate să fie cel mai mic hotel din oraş, dar este, fără nicio îndoială, cel mai frumos. Cele 13 dormitoare sunt mobilate impecabil, fiecare cu un şemineu şi cu vedere la Grădinile Tivoli. Există o sală elegantă pentru cocktail, pivniţă de vinuri, un restaurant care are stele Michelin, o braserie şi până şi o lăptărie la faţa locului. Este de asemenea lângă gară – la îndemână pentru cei care sosesc cu trenul de la aeroport.

www.nimb.dk

8.  Districtul Meatpacking

 Ce face ca zonele nisipoase cu maşini frigorifice parcate în pieţe de carne cu obloane să favorizeze o viaţă nocturnă minunată? Funcţionează în Manhattan şi acum funcţionează în Copenhaga. Districtul Meatpacking este înfloritor, cu restaurante drăguţe - BioMio (intr-un fost depozit Bosch), Karriere, Fiskebaren – ca şi galerii şi studiouri. Această zonă continuă să aibă părţi brute, dar subliniază ideea că acest cartier continuă să fie în tranziţie.

10. Husmanns Vinstue

 Cu pereţii săi acoperiţi cu lambriuri de lemn, Husmanns Vinstue a rămas neschimbat de când s-a deschis în 888. Serveşte prânzuri tradiţionale, celor care lucrează, inclusiv ţipar afumat şi hering servit într-o mare varietate de moduri. În mod normal trebuie să fie udat cu o bere locală. Chelnerul s-ar putea să sugereze  şi akvavit – deşi va creşte vertiginos nota de plată.

www.husmannsvinstue.dk

11. Ordrupgaard

 Ordrupgaard, la 8 km nord de capitală, este un muzeu care oferă trei atracţii în una. Aici există o casă de  la ţară tipic daneză, datând din 1918 cu o colecţie uimitoare de artă din  secolul al XIX—lea, inclusiv lucrări ale lui Renoir, Cézanne, Monet, Manet şi Gauguin. În apropiere se găseşte fosta casă (construită în 1942) a lui Finn Juhl, unul dintre maeştrii design-ului modern de la jumătatea secolului. În 2005 s-a extins prin adăugarea unui clădiri dramatice, din beton negru, vezi poza, proiectată de Zaha Hadid, care este plasată între cele două.

www.ordrupgaard.dk

12. Illum

 Cu magazine de modă la etaj, mâncare jos şi Café X  la parter este principala stradă pentru  shopping (perfectă pentru cei care privesc), Illum poate să ardă orice card de credit. Plin de lumină şi cu o amenajare minunată, este un loc prin care este greu să treci fără să intri. Poţi găsi toate mărcile importante din moda internaţionale dar şi brand-uri de top scandinave, cum ar fi Sand, Acne, Björn Borg, Filippa K şi Gant.

www.illum.eu

13. Arne Jacobsen

 

Ah, Arne! Nu poţi scăpa de influenţa celui mai faimos designer danez. Faimoasele sale scaune Oul, Lebăda şi Furnică se află peste tot, şi SAS Royal Hotel (acum Radisson Blu Royal) continuă să domine cerul. Jacobsen a proiectat fiecare aspect al clădirii, de la turn la linguri, dar din nefericire, o singură cameră, numărul 606, vezi foto, a rămas aşa cum a gândit-o. Puteţi vizita şi alte proiecte ale lui Jacobsen în afara centrului Copenhaga, inclusiv Plaja Bellevue, moşia  Bellavista şi benzinăria Skovshoved.

14. Louisiana

 Numele acestui modern muzeu de artă care se află la 35km de-a lungul coastei faţă de Copenhaga poate părea american, dar de fapt, derivă dintr-un capriciu al istoriei. Clădirea originală a fost odată o locuinţă privată deţinută de către un bărbat care a avut trei soţii, toate având numele de Louise. Casei i s-a dat numele în 1855,  şi când a fost deschisă ca o parte a muzeului în 1958, a rămas numele. Una dintre cele mai populare atracţii ale Danemarcei, are atenţia centrată asupra artei după 1945, dar colecţia şi expoziţiile sunt doar unul dintre motivele pentru care trebuie să îl vizitaţi. Este uşor de ajuns cu trenul şi merită să vii doar că să te bucuri de peisajul idilic la malul mării.

www.louisiana.dk

15. Klassik

 Nici unul dintre cei interesaţi de design-ul secolului XX nu ar trebui să treacă fără să exploreze Bredgade, cea mai bună stradă din oraş pentru artă şi antichităţi. Este plină cu magazine, galerii şi case de licitaţii care vând lucruri minunate, dar Klassik este unul dintre cele mai bune. Ai unde merge pentru piese vintage, toate aparţinând unor mari nume daneze: Hans Wegner, Finn Juhl, Poul Henningsen, Poul Kjærholm, şi alţi prieteni talentaţi.

www.klassik.dk

16. Mielcke & Hurtigkarl

 Se poate ca numele să nu fie uşor de reţinut, dar să iei masa la restaurantele lui Jakob Mielcke şi Jan Hurtigkarl e greu de uitat. Într-un pavilion din secolul 18 în Parcul Frederiksberg, are un decor dramatic şi un sistem audio care scoate sunete naturale. Din fericire meniul are substanţa pentru a susţine stilul.

 www.mielckehurtigkarl.dk

17. Meyers Deli

 Claus Meyer a început ca un bucătar la TV şi acum conduce mai multe afaceri. Mâncarea de la Meyers Deli este un hibrid dintre bucătăria nordică şi cea franţuzească, cu produse ca havtorn (cruşin de mare) împreună cu, pâine brută şi unt.  Nu este extravagant dar este bun şi de încredere, iar la undele dintre feluri se folosesc produse de la ferma lui Meyer. www.meyersdeli.dk

18. AC Perch

 În fiecare weekend  cozi în afara magazinului de ceai AC Perch, reflectă atât calitatea ceaiului cât şi mărimea magazinului. Înăuntru, pereţii sunt plini cu cutii mari de ceai frunze care este cântărit pe cântare vechi, aşa cum existau în 1835 când s-a deschis magazinul. Pe o alee lateral găsiţi o uşă care conduce la salonul de ceai, unde ceaiul de amiază este atât de popular că trebuie să rezervi.

 www.perchs.dk

19. Royal Café

 Royal Café are o calitate de poveste, cu multe prăjituri pe o masă de marmură şi desene cu flori pe pereţi. A luat în mod genial, una dintre cele mai frumoase creaţii daneze, smørrebrød (sandviş  deschis), şi l-a reinterpretat cu o asemenea atenţie la detalii că l-ar face mândru pe orice chef de sushi. Rezultatul este smushi – mic, sandvişuri formate perfect, reprezinta elementul ideal unei pauze de shopping.

www.theroyalcafe.dk

20. Tivoli Noaptea

Grădinile Tivoli sunt minunate în orice perioadă a anului, în orice interval al zilei, dar nu este nimic mai magic decât să le vezi noaptea, când dau o ambianţă surreală, Danezi în Ţara Minunilor, adesea ascultând muzică jazz live. Nu pierdeţi priveliştea peste Copenhaga din roata Ferris. Există o multitudine de opţiuni pentru cină, de la Colţul cu Hot Dog la Wagamama şi la două restaurante cu stele Michelin.

www.tivoli.dk

21. Tisvildeleje

 

Este o călătorie uşoară de 80 de minute cu trenul – prin orăşele şi păduri – de la centrul oraşului către aceste imposibile sate de la malul mării din Kattegat, marea dintre Suedia şi Danemarca. Veţi găsi case cu acoperişuri din paie chiar în apropierea apei, mile întregi de plaje cu nisip alb, care au în spate dune, şi o apă perfect clară. Toţi locuitorii din Copenhaga care sunt la modă cunosc locul acesta, dar adesea vizitatorii stau în apropierea oraşului. Merită să călătoreşti la Tisvildeleje.

22. Biblioteca regală

 Singurul motiv pentru a merge la Diamantul negru – aşa cum este cunoscută extensia Biblilotecii regale din 1999 – nu este doar acela de a împrumuta a carte. Conectată de biblioteca iniţială prin câteva poduri, se ridică de-a lungul unui canal care oferă privelişti extraordinare. Interiorul este la fel de impresionat ca şi exteriorul, cu o uriaşă frescă pe tavan, opera unuia dintre cei mai faimoşi pictori danezi, Per Kirkeby, ca să nu pomenim un restaurant excelent, Søren K, numit după unul dintre cei mai faimoşi filosofi ai ţării, Kierkegaard.

 www.kb.dk

23. Royal Copenhagen

 Într-o vreme în care bunurile în piese sunt considerate maximul de lux, dar multe societăţi producătoare de porţelan abia supravieţuiesc, Royal Copenhagen (fondată în 1775) se păstrează relevantă – şi râvnită – inventând continuu noi modele. Ajută şi faptul că magazinul care îi poartă numele este foarte stilat. În acest an societatea sărbătoreşte prima decadă a 'Blue Fluted Mega', o revizitare îndrăzneaţă a unuia dintre cele mai faimoase modele. Se pare că în Danemarca continuă să  se aprecieze o masă bine aranjată.

www.royalcopenhagen.com

24. Biciclete

 

Danezii sunt foarte mândri de spaţiile lor verzi şi capitala este unul dintre cele mai prielnice locuri pentru biciclete din lume. Pistele de biciclete se află de-a lungul majorităţii drumurilor în oraş şi este scontat faptul că oricine deţine o bicicletă. În ultimii cinci ani, familiile au luat obiceiul să se deplaseze folosind bicicleta Christiania, foarte la modă (şi scumpă) care are o cutie suficient de mare pentru a transporta trei copii mici în faţă. A devenit un simbol particular danez, dar pentru marea majoritate a locuitorilor este suficient un coş de răchită pentru a ţine cumpărăturile. Vizitatorii au de unde alege din multele societăţi care închiriază biciclete.

25. Muzeul rezistenţei daneze

Se poate ca principala atracţie să fie Mica Sirenă, dar este, din păcate, un lucru mic deloc copleşitor. Duceţi-vă să o vedeţi, dar după, asiguraţi-vă ca aţi vizitat acest micuţ muzeu. Povesteşte curajul danez pe durata celui de-al doilea război mondial, inclusiv unul dintre cele mai remarcabile episoade din război: cum danezii, cu doar câteva zile de avertisment înainte au reuşit să ajute vasta majoritate a vecinilor evrei să scape, peste mare, în neutra Suedie.

www.natmus.dk

Tariful acestui weekend break porneste de la 2500 Euro pentru 2 persoane si include:

  • zbor cu avionul
  • cazare 3 nopti la hotelul Nimb
  • masa la restaurantul Noma
Pentru mai multe detalii si rezervari, suna acum la:
021.230.99.84